zondag 18 maart 2012

Foto-update 4

De volgende foto's heb ik getrokken in Turkije, april 2010.




Julie Powell, bekende blogger

Ik hou ontzettend veel van koken, dus ik was heel erg benieuwd naar Julie & Julia, de film over 's werelds grootste tv-kok ooit, Julia Child. Ik vond het een geweldige film! Ik ben absoluut fan van Meryl Streep en Amy Adams, die ik een week eerder al samen in Doubt had gezien. Ik had heel graag de blog van Julie Powell gezien, maar ze heeft hem denk ik verwijderd, maar hier en daar vind je nog wel een fragmentje en ze heeft ook een nieuwe blog: http://juliepowell.blogspot.com/

http://www.sonypictures.com/homevideo/julieandjulia/
http://www.imdb.com/title/tt1135503/
http://www.humo.be/tv-tips/87985/film-julie-julia
http://www.humo.be/filmreviews/35502/julie-julia
http://www.thedailybeast.com/newsweek/2009/08/05/stop-hating-julie-powell-please.html
http://juliepowellbooks.com/blog.html



Norwegian Wood

Nu we klaar zijn met de boeken van De Inktaap hebben we nog twee verplichte boeken te gaan: Norwegian Wood van Haruki Murakami en De Avonden van Gerard Reve.

Ik heb net Norwegian Wood uitgelezen en ik vond het absoluut geweldig. Ik moet toegeven dat ik het in het begin wat saai vond, maar uiteindelijk was het een heel mooi boek. Ik denk dat ik in het begin wat moeite had, omdat het zo moeilijk te begrijpen is. Maar na een paar pagina's weet je wie de personages zijn en wat er voordien is gebeurd. We hebben in de klas ook het eerste deel van de film bekeken en dat heeft ook geholpen. Ik zou de film graag helemaal zien, want het verhaal werd heel correct nagebootst.

http://the-vibe.co.uk/2011/04/03/norwegian-wood-by-haruki-murakami-book-review/

http://www.imdb.com/title/tt1270842/
http://www.guardian.co.uk/film/2011/mar/10/norwegian-wood-review
http://www.humo.be/filmreviews/33834/norwegian-wood


zaterdag 17 maart 2012

Yves Petry wint De Inktaap 2012

Op 12 maart 2012 werd De Maagd Marino van de Vlaamse schrijver Yves Petry verkozen als beste boek van het afgelopen jaar door de jury van De Inktaap. En die jury zijn wij, jongeren uit Nederland, België, Suriname en Curaçao, die de afgelopen maanden de drie genomineerde boeken lazen en bespraken: De Schilder en het Meisje van Margriet De Moor, De Maagd Marino van Yves Petry en Congo van David Van Reybrouck. Onze klas had eigenlijk gekozen voor Congo en ik had De Schilder en het Meisje op nummer 1 staan, maar ik vind dat elk boek verdiende te winnen.

Ik vond De Maagd Marino, ons eerste boek, niet echt leuk om te lezen: het verhaal is vreselijk en het is absoluut onmogelijk om je 'in te leven' in de hoofdpersonages. Maar Yves Petry schrijft heel goed, misschien zelfs de beste schrijfstijl van de drie genomineerden. Ik ben dus wel benieuwd naar ander werk van hem en kan er mij bij neerleggen dat hij gewonnen heeft.

Ik had gestemd voor De Schilder en het Meisje, omdat ik dat het mooiste verhaal vond. Ik weet nog dat ik de laatste drietal pagina's echt ontroerend vond (wanneer Rembrandt Elsje tekent aan de galg) en het vertrekpunt is toch wel bijzonder uitgekozen daar de schrijfster. Kannibalisme is niet echt iets waarover ik zo direct iets zou lezen en Congo had toch wel wat minpunten, dus bleef dit boek over en eigenlijk heb ik het wel graag gelezen.

Toen tijdens het klasdebat Congo als winnaar uit de bus kwam, moesten we allen een eigen juryrapport schrijven waaruit we dan de beste elementen zouden bundelen. Maar ik had best moeite om de goede punten neer te schrijven. Tijdens het lezen had ik al een lijstje gemaakt met negatieve punten, maar ik kan eigenlijk niet veel positieve bedenken. Natuurlijk vond ik Congo een ontzettend interessant boek, een absolute must voor alle Belgen en heel erg leuk als je een beetje in geschiedenis geïnteresseerd bent. De talrijke getuigenissen die de rode draad doorheen het boek vormen, maken het leesbaar en menselijk. Deze vond ik heel goed en leuk om te lezen. Maar wat Van Reybrouck zelf schrijft om alles zo'n beetje aan elkaar te hangen, vond ik eigenlijk heel wat minder. Zijn zinnen zijn vaak kort en afgebroken en ik vond zijn vergelijkingen vreselijk. Zo ging het opeens over een pingpongballetje, omdat dat toch iets weg had van een bepaalde situatie in Congo, maar toch ook weer niet en dan somt Van Reybrouck zoveel elementen op, dat de vergelijking eigenlijk helemaal nergens meer op slaat. Waarom doet hij dat? Ik vond het ook jammer dat hij geen standpunt durfde innemen tegenover de Belgische kolonialen. Ergens is dat natuurlijk begrijpbaar, maar de manier waarop hij het probleem probeert te omzuilen is ronduit amateuristisch. En er zijn intussen ook zoveel artikels geschreven waarin wordt beweerd dat Congo toch niet zo historisch correct is, dat ik aan alles begon te twijfelen. Ik heb het graag gelezen, maar fantastisch vond ik Congo niet.

http://www.knack.be/nieuws/boeken/nieuws/yves-petry-wint-de-inktaap-2012/article-4000063649701.htm
http://www.hln.be/hln/nl/948/Kunst-Literatuur/article/detail/1407543/2012/03/12/Vlaming-Yves-Petry-wint-De-Inktaap-voor-De-maagd-Marino.dhtml
http://www.gva.be/nieuws/media-en-cultuur/aid1134305/vlaamse-schrijver-yves-petry-wint-inktaap-2012.aspx
http://www.cobra.be/cm/cobra/boek/120312-sa-inktaap-petry
http://www.inktaap.org/www/scripts/nieuws.php?newsid=130

De auteurs:
http://www.davidvanreybrouck.com/
http://www.yvespetry.com/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Margriet_de_Moor 
http://www.margrietdemoor.nl/

http://www.knack.be/nieuws/boeken/reportage/draulans-gelooft-niet-in-van-reybroucks-congo/article-1194770929743.htm

Lees mijn eerder bericht i.v.m. De Inktaap
http://ellenvancauwelaert.blogspot.com/2011/11/inktaap-2011.html