zondag 29 april 2012

Jan Lisiecki

Op 29 april ging ik samen met Jolien Janssens en Maaike Carlier naar het pianoconcert van Jan Lisiecki in de Bozar. Deze Canadese pianist met Poolse roots is nog maar 17 jaar, maar nu al wereldberoemd en succesvol. Ik had nog geen opzoekingswerk over hem gedaan, maar had wel het tekstje in het Bozarmagazine gelezen. Tijdens BozarSundays bracht hij voor ons:


Johann Sebastian BachPräludium und Fuge, BWV 883 (Das Wohltemperierte Klavier II)
Ludwig van BeethovenSonate voor piano nr. 24, op. 78
Frédéric Chopin12 Etudes, op. 25



De BozarSundays zijn ideaal voor jongeren zoals wij, die nog niet veel ervaring hebben met concerten. De Bozar is gemakkelijk te bereiken en je bent geen hele namiddag of avond kwijt. Het concert duurde één uur, lang genoeg voor de pianist om ons enthousiast te maken en niet zo lang dat het begint te vervelen.


Ik vond het een heel mooi concert. Het begon redelijk rustig, maar vanaf het derde stuk (Beethoven?) werd het alsmaar beter en virtuozer. Het is ongelooflijk wat die jongen kan met zijn handen. Ik speel zelf geen piano, maar het zag er ontzettend moeilijk uit wat hij deed ;-). Ik kan alleen maar ontzettend veel respect hebben voor een muzikant die een uur lang een publiek kan bezighouden met zo'n geweldig spel en dat zonder één enkele partituur! Het is duidelijk dat hij leeft voor zijn muziek en ik vind het absoluut terecht dat hij de wereld rond mag reizen.


"It's such a pleasure to share my music to show audiences how beautiful this music can be."


Als hij ooit nog eens naar België komt, wil ik graag nog eens gaan kijken en ik ga zeker proberen op de hoogte te blijven van wat hij doet.


Spijtig van het etterbakje naast mij dat niet stil kon zitten op zijn stoel, heel de tijd zat te babbelen, zuchten en andere rare geluiden te maken. Dat is dan misschien wel het nadeel aan zulke familieconcerten ;-).


http://www.janlisiecki.com/en/Jan_Lisiecki.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Lisiecki
http://www.bozar.be/activity.php?id=11177&lng=nl
http://www.deutschegrammophon.com/artist/biography?ART_ID=LISJA
http://www.facebook.com/lisieckipiano
http://www.cpo-live.com/main/biography.php?id=707
http://brottmusicblog.blogspot.com/2010/07/letter-from-jan-lisiecki.html


http://de.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A4ludium_und_Fuge_fis-Moll_BWV_883_(WK_II)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pianosonate_nr._24_(Beethoven)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Etudes_(Chopin)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Frederic_Chopin_-_Opus_25_-_Twelve_Grand_Etudes_-_c_minor.ogg









Geen opmerkingen:

Een reactie posten